Ringen en alles wat u daarover moet weten
Wat is een ring, en wat staat hier allemaal op?
Een ring is een naadloze, gesloten pootring waar we enige informatie kunnen terugvinden over de vogel.
Eens u lid bent van een vogelkundige vereniging zoals onze club De Distelvink Arendonk, krijgt u een stamnummer (een code die u naam draagt als kweker).
Met deze stamnummer kunnen er pootringen besteld worden.
Op deze pootring kunnen we terugvinden hoe oud de vogel is, van welke kweker hij afkomstig is (via stamnummer), hoe groot de ring is, de federatie waarbij de ring besteld is en een volgnummer van de ring.
Bij ringen voor europese vogels staat er ook nog een kenteken op dat het gaat over een ring voor europese vogels.
Waarom ringen we een vogel?
Hiervoor zijn 2 verklaringen;
- De eerste is de vogel te kunnen herkennen.
Als een vogel een ring draagt zie je meteen hoe oud die vogel is, wie hem/haar gekweekt heeft, etc.
Daarnaast kan je via de volgnummer dat er op staat ook zeer goed uw administratie volgen.
Een administratie opmaken doen we om eventueel een stamboom te maken voor u nieuwe jongen.
Met een goede administratie kan het ook zijn dat er koppels die minder goed tot slecht presteren uit elkaar getrokken worden.
Dit om dan weer nieuwe koppels te vormen waaruit wel jongen kunnen gekweekt worden.
Wanneer bij een kweker geen enkele vogel een ring draagt zal hij/zij na een tijd niet meer weten wie wie is onder z'n vogels. - Als tweede verklaring is er nog het wettelijk kader achter het vogels kweken.
De wetgeving legt ook een verplichting op om vogels te ringen.
Hier in België zijn ze zeer streng voor Europese, andere inlandse soorten en roofvogels.
De overige soorten zoals parkieten, hybriden, kanaries, exoten, ... zijn gewenst een ring te dragen.
Al gebeuren de strenge controles eigenlijk voornamelijk bij kwekers die europese vogels en roofvogels huisvesten.
Dit gebeurt om vogelvangst tegen te gaan (Wat tevens ook streng bestraft kan worden).
Bij roofvogels is het dragen van een ring niet voldoende, voor die vogels moeten er ook de zogenaamde "cites" ingevuld worden.
Voor meer info hierover kan u ons contacteren of eens contact opnemen met een roofvogelvereniging in uw buurt.
Wij gaan hier verder in op de europese vogelsoorten, waartoe niet behoren alle roofvogels. Als een vogelkweker van europese vogels hiervoor ringen wil bestellen gaat hij/zij tevens met onderstaande wettekst akkoord.
"De aanvrager verklaart de voorbije vijf jaar geen veroordeling te hebben opgelopen wegens overtredingen van de regelgeving inzake het houden van vogels in gevangenschap. Waarbij er een verbod opgelegd werd tot het houden in gevangenschap van specimens van beschermde vogelsoorten. Hij verklaart ook werkelijk een vergelijkbare hoeveelheid vogels in gevangenschap te kweken die behoren tot soorten waarvoor die gesloten pootringen vereist zijn.
De vereniging wijzen een aanvraag tot het verkrijgen van pootringen geheel of gedeeltelijk af als redelijkerwijze vermoed kan worden dat de aanvrager in strijd zal handelen met de bepalingen van dit besluit of als de aanvrager een overmatig aantal pootringen aanvraagt. Ze melden dit aan het agentschap.
De gesloten pootringen zijn PERSOONLIJK. Ze mogen door de aanvrager niet worden verhandeld, geruild of ter beschikking gesteld aan derden om vogels te ringen die niet door de aanvrager zelf gekweekt werden. De vogels mogen alleen worden geringd met ringen waarop het jaar waarin de vogels zijn geboren is weergegeven. De ringen mogen alleen worden aangebracht bij vogels die in gevangenschap zijn geboren in het jaar dat op de ring is weergegeven."
Wat voor ring moet ik bestellen?
Voor Europese ringen kan u kiezen tussen harde naadloze pootringen met een geanodiseerde kleurlaag of de kunststof (naadloos) pootring met kleurlaag.
Er zal op de ringen voor europese vogels een kenteken vermeld staan dat het gaat om een ring voor europese vogels.
Deze ring mag niet gebruikt worden voor vogels die niet europees zijn.
Voor de overige vogels kan je kiezen tussen gewoon gekleurd, hard kleur of inox (bij parkiet/papegaai aangeraden) of kunststof ringen.
De kunststofringen zijn nog maar recentelijk te verkrijgen en zouden ook voor parkieten en papegaaien gebruikt kunnen worden.
- Inox ringen zijn aan de prijs en maten terug te vinden op de website van KBOF
- Harde ringen zijn beschikbaar in alle ringmaten gevraagd in het soortenbesluit, prijs beschikbaar op de website van KBOF.
- Kunststofringen zijn aan de prijs en maten terug te vinden op de website van KBOF
Ringmaten vind u op de officiele website van KBOF via www.kbof.be
Hoe ringen bestellen?
Door volgende ringbestellingsformulier(en) ingevuld bij Guido Elsen (De Rennen 18, Arendonk) te bezorgen samen met de nodige centen.
Ook lidgeld van volgend jaar moet direct betaald worden.
Om aan bestelformulieren te komen gelieve een mail te laten naar de secretaris (Guido Elsen) of naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Je vult op deze formulieren bovenaan al u gegevens in, zeker ook u kweeknummer niet vergeten.
Dan vult u in het juiste rijtje (ringmaat) en in de juiste kolom (soort ring) het aantal te bestellen ringen in.
Dit aantal moet een minimum van 10 stuks bevatten, en dan met veelvouden van 5 stuks vermeerderen (bijvb. 10, 15, 20, 25, 30, 35, ... stuks).
Voor kunststofringen moet de hoeveelheid te bestellen ringen een veelvoud van 10 ringen zijn.
Dan mag u ook de prijs al berekenen en het formulier vervolledigen met u handtekening.
Dit ingevuld formulier kan u dan met de nodige euro's bij Guido bezorgen.
Wanneer ringen bestellen?
Ringen bestellen kan bij ons vanaf de vergadering van augustus.
Bij ringen bestellen in augustus vertrekt de bestelling rond 15 augustus, en is er levering eind oktober, begin november.
Dit geld niet voor europese ringen, deze zullen pas in januari geleverd worden.
Bestellen tussen de vergadering van augustus en onze tentoonstelling eind oktober, dan vertrekt de bestelling rond 10 november en is er levering in januari.
De laatste bestelling moet binnen zijn op 10 januari, zodat deze ten laatste eind januari besteld kunnen worden en half maart zullen de ringen geleverd worden.
Bestellingen na half januari zijn mogelijk, met een meerkost van 7,50€ voor administratiekosten.
Voor meer info over ringen en ringbestellingen mag je gerust een mailtje sturen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of rechtstreeks met Guido contact opnemen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 0496 91 74 97